Implikasi serbuan The Zouk
Oleh Ahmad Lutfi Othman
Wednesday, March 23 @ 15:29:03 MYT

PEMBERI maklumat yang meminta serbuan dilakukan ke atas sebuah pusat hiburan di Jalan Ampang, 13 Januari lalu adalah seorang lelaki Cina yang tidak tahan lagi melihat aksi-aksi lucah (termasuk melondeh baju dan bercumbu-cumbuan) dan ganas(menendang kereta sehingga kemek dan memecah barangan) selepas pengunjung keluar kelab di awal pagi.

Buruk sangat bila golongan remaja Melayu itu mabuk, tak senonoh langsung, hilang malu dan lebih buruk mereka menganggu keselamatan ramai, aduannya dipetik. Rupanya, gelagat mereka (termasuk pelancong mat saleh) di dalam pusat hiburan itu lebih buruk lagi, sehingga mencapai tahap kelucahan melampau, termasuk hampir berzina di atas kerusi. Daripada pesta arak bertukar menjadi pesta seks!

Maka apabila lampu dipasang tanda serbuan bermula, membabitkan hampir 60 orang petugas Jawi, polis, Dewan Bandaraya dan Rela, semua terkejut marah. Pengunjung yang dari awal dimaklumkan kepada Jawi ada membabitkan artis dan anak orang kenamaan – bukan setakat memaki-hamun dan mencela penguatkuasa, apatah lagi untuk memberi kerjasama, malah melawan dan menyerang balas.

Operasi itu lebih berhemah daripada tindakan lazim pihak polis, kata sumber sambil menafikan respons Dr Mashitah Ibrahim, Setiausaha Parlimen Jabatan Perdana Menteri yang meminta Jawi lebih bersederhana.

Mungkin dalam kekalutan itu, ketegasan dilihat sebagai kekerasan. Laporan yang mendakwa ada yang terkencing dalam seluar kerana tidak dibenarkan ke tandas turut dinafikan. Itu bohong sama sekali, kata sumber tadi. Artis yang begitu marah selepas ditangkap, berpakaian menjolok mata di tengah sekumpulan lelaki.

DAKWAAN PALSU

Tuduhan bahawa operasi itu hanya disertai penguatkuasa lelaki juga tidak benar. Kakitangan wanita Bandaraya ditugaskan memegang pengunjung perempuan. Itu juga merupakan peraturan lazim yang digunakan dalam mana-mana operasi. Jika tiada petugas wanita Jawi, bantuan diminta dari kakitangan wanita badan-badan lain yang turut serta.

Kenapa pula dihebohkan soal mengambil foto? Merujuk kesalahan berpakaian tidak sopan, untuk menyokong keterangan di mahkamah nanti, adalah amalan biasa untuk mengambil gambar dari empat penjuru, tegas sumber.

Lebih 100 ditahan kerana disyakki melanggar beberapa peruntukan termasuk kesalahan minum arak, syubhat bersama peminum arak, berkelakuan atau berpakaian tidak sopan, serta menggalakkan maksiat.

SHAHRIZAT MENGAMUK?

Kontroversi bermula hanya beberapa jam selepas tangkapan dibuat. Sedangkan sebelum ini, sepanjang dua tahun, Jawi melancarkan lebih 30 serbuan ke pusat-pusat disko. Seorang pemanggil yang mengaku dari Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, menghubungi Jais sekitar jam 9.30 pagi, 13 Januari, mengecam operasi itu yang disifatkannya ala-Taleban, sambil mendakwa ia satu komplot anak-anak Kelantan di Jawi untuk menjatuhkan JPM.

Pihak yang berselindung di sebalik kesederhanaan Islam bingkas menunjukkan belang permusuhan terhadap aktiviti mencegah kemungkaran. Media tertentu tidak menunggu masa lama untuk menyerang secara bertubi-tubi sedangkan Jawi diarah tutup mulut. Bukan maksud saya membela Jawi tanpa sebarang sebab, namun peristiwa sebenar mesti didedahkan, tidaklah sampai membuatkan rakyat terpinga-pinga dalam kegelapan.

PEGUAM NEGARA TIDAK FAHAM UNDANG-UNDANG?

Peguam Negara juga melenting. Pegawai-pegawai Jawi dipanggil. Mereka diberitahu tangkapan itu tidak sah dan pertuduhan mesti dibatalkan. Sedangkan ia tiada beza dengan operasi terdahulu, menurut prosedur biasa. Dalam pertemuan itu, kejahilan Peguam Negara terhadap bidang kuasa Jawi dan skop kesalahan syariah dikatakan ketara sekali. Beliau minta dikaji semula kuasa untuk menangkap dan menahan pesalah agama sebaliknya mahu menyerahkan kuasa itu kepada pihak polis.

Berbeza jabatan-jabatan agama negeri lain, Jawi terus langsung di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). Peliknya, menteri-menteri ringan mulut mengherdik pegawai-pegawai kerajaan sendiri. Malah Ketua Pengarah Jakim dan Pengarah Jawi dikatakan tidak mahu mempertahankan kakitangannya. Tinggallah Ketua Pendakwa Syarie (bertaraf ketua penolong pengarah Jawi) keseorangan berdepan arahan batalkan pertuduhan oleh Peguam Negara.

PEMUJA PESTA ARAK KENDURI SAKAN

Berlaku konflik antara Menteri Agama – Abdullah Mohd Zin dengan AG. Menteri menggesa Jawi meneruskan saman, sebaliknya AG minta digugurkan. Yang menang AG. Tidak berhenti setakat itu, Jawi diarahkan agar tidak lagi membuat tangkapan. Berkenduri sakanlah pemuja pesta arak dan seks! Sedangkan yang lebih berkuasa dalam bidang agama adalah Menteri agama bukannya AG.

Dalam pusingan kedua, menteri terus bercanggah dengan Peguam Negara. Abdullah minta operasi membanteras maksiat berjalan seperti biasa. Tapi kedua-duanya membuat arahan lisan, tiada bukti hitam-putih. Akhirnya, sekali lagi AG menang. Suara Perdana Menteri masih tersekat di halkumnya!

Perkara 45(3) Perlembagaan dengan jelas mengatakan Peguam Negara tiada sebarang kuasa ke atas Mahkamah Syariah, mahkamah bumiputera dan mahkamah tentera: Peguam Negara adalah mempunyai kuasa dan kuasa itu hendaklah dijalankan menurut budi bicaranya, bagi membawa, menjalankan atau memberhentikan apa-apa perbicaraan mengenai sesuatu kesalahan, lain daripada perbicaraan di hadapan mahkamah Syariah, mahkamah bumiputera atau mahkamah tentera.

Gangguan AG ini juga memberi implikasi serius, selain menunjukkan dirinya seolah -olah above the law? Bagaimana jika pihak yang ditangkap selepas ini memprotes, mengapa mereka ditahan, tidak dilepaskan, sedangkan kes 13 Januari itu dibatalkan begitu saja? Atau Jawi akan terus mendiamkan diri sahaja dengan segala aksi maksiat dan mungkar selepas ini?

II

Serbuan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) ke atas sebuah pusat hiburan, The Zouk, di Jalan Ampang, 13 Januari lalu, mengingatkan saya kepada beberapa isu yang timbul daripada operasi mencegah kemungkaran beberapa tahun lalu, yang akhirnya mengakibatkan pihak berkuasa agama mengaku kalah.

RATU CANTIK DIBELA, MUFTI DICELA

Yang paling diingati tentulah operasi Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), membabitkan penahanan tiga orang gadis Melayu, yang menyertai Mis Malaysia Petite 1997. Kesannya amat memilukan, Mufti Selangor, Dato Ishak Baharom, yang langsung tidak ada kena mengena dengan operasi malam 13 Jun Jun 1997 (di Classic Ballroom, Hotel Holiday Villa, Subang Jaya) itu dipecat, selepas bertembung satu lawan satu dengan bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad.

Dato Ishak yang ketika itu telahpun dilanjutkan tempoh perkhidmatan, selama dua tahun lagi, berkuatkuasa 16 Ogos 1997 hingga 15 Ogos 1999, diminta meletakkan jawatan oleh bekas Menteri Besar Selangor, Dato Seri Abu Hassan Omar, pada awal Oktober 1997, dipercayai ekoran kecaman keras Dr Mahathir pada 19 Julai 1997. Ishak hanya dibayar satu bulan gaji sebagai ganti notis, selepas diberi masa sepuluh hari untuk mengosongkan pejabatnya.

Seperti lazimnya, Mahathir menempelak Ishak, sebagaimana dilakukan ke atas sesiapa saja yang dilihat menggugatnya: Kita hormati mufti pasal sesuatu peraturan yang dibuatnya tetapi kalau mufti mengambil tindakan tidak mengikut Islam, takkan kita tak boleh tegur. Ini pegawai yang dibayar gaji oleh kerajaan yang dengan mudah menuduh orang itu murtad, orang ini murtad. Kalimah dibayar gaji oleh kerajaan itu tentu memedihkan sekali.

Saya sempat merakamkan peristiwa tersebut dalam dua buah buku, bertajuk Mufti lawan Mahathir (September 1997) dan penyanggah Fatwa-Fatwa Mahathir (Mac 1998). Sebelum dipecat, beliau bersama mufti-mufti lain mengadakan pertemuan dengan Mahathir, bagi menjelaskan kekeliruan yang timbul. Saya tidak anti-kerajaan, tetapi saya sememangnya anti-mungkar dan anti-maksiat, katanya di depan Mahathir.

Tragedi kedua berlaku pada 10 Jun 2000, di sebuah pub The Ship, Damansara Utama, membabitkan lebih 30 penguatkuasa Jais Petaling, Rela, Badar dan polis. Seramai 53 orang ditahan termasuk di beberapa premis lain di Petaling Jaya, ekoran lebih daripada 12 aduan yang dibuat masyarakat sekitar. Seperti biasa, banyak kritikan dilemparkan, selain dakwaan pihak yang ditangkap yang mengatakan mereka hanya minum air suam dan resh orange?

BUKTI CUKUP

Ketua operasi, yang juga pengerusi Badar (Badan Amal Makruf Nahi Mungkar), Puchong, Mohd Sharif Iskandar, tampil membuat pendedahan kepada akhbar tidak berkala yang saya terbitkan, protes sambil menyerahkan lebih sedozen gambar foto yang jelas menunjukkan gelas-gelas dan jag-jag arak, serta wanita-wanita dan pondan yang berpakaian tidak sopan.

Tangkapan dibuat berdasarkan Enakmen Jenayah Syariah Selangor, antaranya di bawah Seksyen 10 (kesalahan menghina atau menyebabkan dipandang hina agama Islam), Seksyen 18 (kesalahan minum arak) dan Seksyen 21 (kesalahan melakukan perbuatan tidak sopan di tempat awam).

Akhirnya, bekas Menteri Besar Selangor, juga atas tekanan pihak lebih atas, membatalkan tuduhan ke atas mereka yang terbabit. Sharif bertanya: apakah tindakan itu diambil kerana terdapat di antara mereka yang ditahan itu orang-orang yang mempunyai hubungan keluarga dengan pihak yang berkuasa?

Ada pihak yang berhujah bagi membela mereka yang ditahan di The Ship itu dengan daleh bahawa peruntukan menghina atau menyebabkan dipandang hina agama Islam tidak jelas dan mengelirukan kerana tidak ada recedent sebelumnya. Memang diakui tiada peruntukan khas mengenai kesalahan itu, sebagaimana peruntukan khas mengenai kesalahan berkaitan arak dalam Seksyen 18(1) dan 18(2), merujuk kesalahan menjual, membuat dan mengedar minuman memabukkan.

Soalnya, kita terlepas peluang untuk membuat recedent terhadap kes yang boleh dikaitkan dengan penghinaan terhadap Islam. Sepatutnya, apabila kes The Ship itu dibiarkan berjalan menurut peraturan di mahkamah, barulah kita tahu apakah benar -benar peruntukan itu kabur atau sebaliknya. Dan jika didapati peruntukan itu tidak jelas, maka pihak yang patut dipersalahkan ialah pihak yang menggubal dan meluluskannya, yakni kerajaan negeri Selangor yang diketuai Umno!

Hairan sekali, kalau kes membabitkan kesalahan agama di mana operasi tangkapan dibuat ke atas kelab-kelab malam misalnya, ada-ada saja pihak atasan yang beria-ia mahu mempertahankan orang yang ditangkap itu, kononnya kerana anggota penguatkuasa berkelakuan tidak sopan, ataupun mereka yang ditangkap jahil tentang kesalahan itu.

Misalnya dalam kes tangkapan peserta ratu cantik, mereka yang menyertainya memberi alasan tidak mengetahui bahawa menjadi satu kesalahan berbuat demikian, sedangkan fatwa pengharaman ratu cantik telah diwartakan 25 bulan sebelum tiga gadis itu ditangkap. Iaitu selepas melalui prosuder perundangan yang teliti, termasuk dibaca tiga kali di Dewan Undangan Negeri Selangor (ahli-ahlinya ketika itu mewakili Umno, Gerakan, MCA, MIC dan juga DAP), dan akhirnya diperkenan Sultan Selangor.

KALAUPUN PEMIMPIN UMNO SIMPATI

Malah gadis-gadis yang disyakki itu akan dihadapkan di mahkamah dan dibicarakan menurut proses perundangan dan keadilan. Hanya apabila kesalahan disabitkan mengikut undang-undang, maka barulah hukuman dikenakan. Begitu juga dengan kes The Ship kalaupun ramai pemimpin Umno yang bersimpati, mereka boleh mengupah sehingga 20 orang peguam handalan di Kuala Lumpur untuk membela pihak yang disyakki, tapi bukan dengan menganggu proses mahkamah.

Pensyarah undang-undang, Dr Abd Aziz Bari, ketika mengulas hal berkenaan berkata: kejahilan undang-undang bukan satu alasan. Ini bukan excuse. Mungkin anda boleh mengatakan itu untuk meminta kurang hukuman. Tapi undang-undang tidak pernah mengatakan bahawa bila awak tidak tahu, awak tidak dikenakan hukuman. Kalau macam itu susah jadinya. Semua orang akan mengaku tidak tahu undang-undang.

Ini saya rasakan, tambahnya, sesuatu yangdouble standard. Mengapa dalam soal syariah, itu yang hendak disentuh, padahal dalam undang-undang lain tidak ada?Justeru, apabila Jawi menarik balik saman terhadap penyanyi dan pelakon, Jeslina Hashim, yang turut ditahan malam 13 Januari lalu, tanpa sebarang penjelasan, lagu lama rupanya diputar kembali walaupun pimpinan negara berubah kepada cucu seorang tok guru yang kini ghairah melobi projek Islam Hadhari.

Dipercayai Jawi terpaksa tunduk dengan perintah elit politik selepas Jeslina membuat kenyataan terbuka di media berpengaruh, termasuk stesen tv. Dalam wawancara semuka penuh (dihiasi gambar warna-warni dalam pakaian menjolok mata) dengan Mingguan Malaysia, selepas ditanya apa kata emak dan ayahnya ekoran penahanan itu, Jeslina berkata, sambil membuat ugutan:

Mereka langsung tak marahkan saya. Dan banyak kawan saya yang kena tu kata emak dan bapa dia orang tidak akan diamkan hal ini macam itu sahaja. Mereka bukan anak orang biasa. Orang berpangkat juga. Mereka akan lakukan sesuatu. kalau saya berdosa, saya berdosa dengan Tuhan. Bukan dengan orang Jawi itu.

ANAK ORANG BESAR

Ooop, rupanya ada anak-anak orang besar yang turut tertangkap. Patutlah ada seorang menteri berkata, kita mungkin menjolok sarang tebuan? Dan apakah orang seperti Jeslina memerlukan Tsunami untuk menghukumnya?

Saya tertarik dengan surat pembaca yang dikirim kepada sebuah akhbar harian: apakah kalau seorang mat rempit yang ditahan dalam operasi lumba haram terkencing seluar di balai polis, maka segala operasi berkaitan akan digantung buat sementara, dan kesnya dibuang begitu sahaja?

Tentunya kita belum lupa bagaimana pihak polis dan FRU melakukan keganasan ketika menyuraikan tunjuk-tunjuk perasaan di Kuala Lumpur selepas Anwar Ibrahim dipecat. Cerita kekasaran polis disemarakkan lagi di Lebuhraya Kesas sehingga ada wanita yang ditarik tudung, disumbat ke dalam trak yang sesak selama beberapa jam, selain ada demonstran hampir buta selepas ditembak gas pemedih mata dalam jarak dekat.

Jangan disebut lagi tentang pemimpin politik dan aktivis NGO yang ditahan borong di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) secara keras dan kasar, seterusnya memperlakukan mereka seperti haiwan. Anwar selepas dipukul separuh mati oleh bekas Ketua Polis Negara digari menaiki tangga di Bukit Aman untuk berjumpa seorang doktor wanita, dalam keadaan telanjang bulat!

Saya sendiri, dalam dua kes berasingan, pernah mempersoalkan tindakan polis merampas buku-buku dan akhbar politik saya di Medan Idaman, Gombak dan kilang percetakan di Shah Alam. Saya bertanya apa butiran kesalahan sehingga semua 43,000 naskah akhbar Memo 14 (yang membutirkan laporan khas tentang salahguna kuasa Menteri Besar Selangor, Dr Mohd Khir Toyo) diangkut ke dalam trak sebelum dipasarkan, sambil mencabar pihak polis menunjukkan di bawah peruntukan mana operasi itu dijalankan.

Menyedari dia bertindak tanpa didokong fakta kes, dan saya pula tunjuk pandai maka saya diarah tangkap dan dibawa ke balai polis Shah Alam! Manakala apabila saya mencabar pegawai polis yang merampas buku-buku saya di kedai Medan Idaman, saya dipaksa mengikutnya ke balai polis Jalan Ipoh!

KESAN BURUK

Sementara itu, Timbalan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia, Zainul Rijal Abu Bakar menyifatkan tindakan Jawi menarik saman itu memberi kesan buruk terhadap kewibawaan jabatan berkenaan. Apabila kita tarik balik kes, tambahnya, Orang akan pandang rendah. Jika kakitangan melakukan kesalahan, tindakan perlu diambil terhadap mereka, bukan menyalahkan Jawi. Jangan kerana tidak puas hati terhadap sikap pegawai, prosedur menguatkuasakan undang-undang atau tujuan serbuan dibuat juga turut dipertikai.

Ramai pihak mengaitkan penarikan balik saman itu dengan menteri-menteri tertentu, seperti Najib Razak, Shahrizat Jalil, Azalina Othman, Isa Samad, Rais Yatim, juga menantu Pak Lah, Khairy Jamaluddin, namun saya tetap meletakkan segala-galanya kepada Perdana Menteri.

Ketika Mahathir berundur, ramai mengharapkan agar tragedi yang menimpa Ishak Baharom, pegawai Badar dan penarikan balik kes The Ship tidak berulang.

Rupanya, yang berbeza hanyalah Abdullah Badawi ini pandai menjaga bicaranya – tidak seperti Mahathir yang tidak segan silu meluahkan kejengkelannya – namun kesan akhirnya sama saja. PM sekadar tidak memberi komen, tetapi mampukah dia untuk terus berdaleh? Saya belum mendapat maklumat mengenainya bagi mengelak namanya dilumuri imej negatif seperti Mahathir?

Bangun dan Berikanlah Peringatan
“Therefore remember Me. I will remember you and be grateful to Me and never be ungrateful to Me.”
(Al-Baqarah: 152)

Klik
Adeeb
Mahasiswa Negara
PMIUTM

Advertisements

~ by Taufiq Lazyduck on April 9, 2005.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: