Ketuk ketampi bogel: Ketua Editor China Press undur diri
Friday, January 06 @ 09:48:49 MYT

KUALA LUMPUR, 6 Dis (Hrkh)- Ketua Editor dan Ketua Editor Eksekutif akhbar China Press meletakkan jawatan semalam ekoran berita mangsa ketuk ketampi bogel adalah wanita China.

Dalam edisi petang akhbar berbahasa Cina kedua terbesar negara itu, mereka menyiarkan permohonan maaf secara terbuka di muka depannya ekoran berita itu dan mengumumkan perletakan jawatan kedua-dua editor kanan akhbar berkenaa.

“China Press memohon maaf di atas segala masalah yang berbangkit dari laporan kami yang silap itu,” kata laporan muka depan akhbar itu yang dicetak dan diedarkan petang semalam.

China Press adalah akhbar pertama melaporkan kewujudan video klip ketuk ketampi dalam keadaan berbogel itu dan kesilapan mereka adalah mendakwa wanita itu adalah Cina. Mereka telah menerima surat tunjuk sebab dari Kementerian Dalam Negeri, pengawal lesen akhbar di negara ini, mengapa tindakan tidak boleh dikenakan ke atas mereka pada 19 Disember lalu. Laporan itu disiarkan dalam edisi petangnya pada 23 November 2005. Sehari selepas laporan itu, pada 24 November, anggota Parlimen DAP dari Seputeh, Teresa Kok menunjukkan video klip itu kepada rakan-rakan anggota Parlimennya dan media. Ekoran itu, isu itu telah menjadi panas sehingga Menteri Dalam Negeri, Dato’ Azmi Khalid diarahkan ke negara China untuk memohon maaf.
Bagaimanapun, Suruhanjaya Siasatan Bebas yang ditubuhkan kerajaan mendapati wanita itu bukannya Cina tetapi Melayu.

Ketua Editor China Press, Chong Choong Nam dan Ketua Editor Eksekutifnya, Wang Zhao Ping dilaporkan sebelum ini telah dipindahkan ke jawatan lain. Sehingga kini tidak dapat dipastikan kenapa pihak polis tidak memaklumkan lebih awal wanita dalam video klip itu adalah Melayu bukannya Cina sebagaimana didakwa Teresa, sehinggalah dimaklumkan polis melalui perbicaraan dalam Suruhanjaya Bebas itu. Jika ia dimaklumkan Melayu nescaya Azmi Khalid tidak perlu ke negara China untuk memohon maaf bagi pihak kerajaan dan rakyat Malaysia.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika menjawab persoalan ini berkata, apa guna polis menjelaskannya lebih awal sedangkan masyarakat seolah-olah sudah hilang kepercayaan kepada polis ketika itu.

Tekanan kepada kebebasan media
Sementara itu, pelbagai pihak melahirkan rasa kesal dengan tekanan yang dikenakan ke atas China Press sehingga terpaksa ‘memancung’ dua editor kananya.

“Bagi saya, ini satu lagi tindakan yang akan mengekang terus kebebasan media di negara ini. “Jika Noh Omar boleh setakat minta maaf sahaja apabila meminta orang China pulang ke negara mereka jika tidak suka dengan polis Malaysia, mengapa tidak dalam kes ini,” kata Lim Guan Eng dalam kenyataanya.

Koordinator bersama Charter 2000-Aliran, Dr Mustafa K. Anuar dan Anil Netto dalam kenyataannya menyifatkan tindakan ini sebagai satu tindakan yang akan menyuramkan lagi kebebasan media di negara ini dan kedua-duanya menjadi kambing hitam. Faktornya adalah ketakutan kepada Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 yang mempunyai kuasa penuh untuk menghentikan penerbitan sesuatu akhbar. Langkah ini dipercayai ekoran khabar angin lesen edisi petang China Press, yang menyiarkan berita itu, digantung oleh KDN.

“Kami yakin mulai sekarang, media akan lebih mengamalkan self-censorship dan bukan lagi minda yang bebas di kalangan editor akhbar,” kata mereka berdua dalam kenyataannya.

Advertisements

~ by Taufiq Lazyduck on January 10, 2006.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: